Kun suomalaiset rakensivat venäläisille sotilaille kaupungin

Kun suomalaiset rakensivat venäläisille sotilaille kaupungin

Rakennusinsinööri Ensio Koliseva oli juuri saanut valmiiksi Saharan hiekan makuiset rakennusvientiprojektit Libyaan, Irakiin ja Liberiaan. Nyt hänelle tarjottiin rakennusprojektin päällikkyyttä ikiroudan maisemissa Kuolan niemimaalla 70 km päässä Suomen rajasta Alakurtissa. 

1990-luvun alun tapahtumat johtivat siihen, että venäläiset sotilaat poistuivat Itä-Saksasta. Mutta minne? Valmiita tiloja ei ollut. Ratkaisuksi tuli saksalainen raha, jolla rahoitettiin useiden sotilaskaupunkien rakentaminen Venäjälle. Yksi sellainen tuli Suomen rajan tuntumaan Alakurttiin. 

Projektipäällikkönä Ensio Koliseva törmäsi aivan uudenlaisiin ongelmiin, venäläiseen byrokratiaan ja tarkkaan saksalaiseen valvontaan ja kotiinpäin vetämiseen. Päällikön näkökulmasta valvojia oli työmaalla runsaasti ja heillä oli erilaiset intressit. Tilaajan, eli Venäjän armeijan valvojatkin joutuivat sivurooliin. Työmaa seisoi, kun betonia ei saanut valaa ennen kuin Moskovasta saatiin lupa. 

Venäjän tulli näytti kyntensä tehokkaasti keksien koko ajan uusia tulleja ja muita hankaluuksia rakentajille. Tullin asettamina ehtoina oli rajalle rakennettavat rakennukset tullin käyttöön useita, joista Venäjän tullimiehet polttivat useampia. Tullin esimiehen asuntoon asennettiin hieno parkettilattia. Muutoin ei tavara liikkunut rajan yli. 

Nämä ja monia muita ongelmia prijektipäällikölle tulivat annettuina vastaan. Ne täytyi ratkaista nopeasti, muutoin rakennustyö ei edistynyt. Kaikki vartioimatta jäänyt tavara hävisi hetkessä eikä sen löytymisestä ollut tietoakaan. Kaikki työkalut ja rakennustavarat olivat myös haluttua mukaan tarttuvaa tavaraa. Kiinni jääneet saivat heti loppputilin, mutta riski kannatti silti ottaa. 

Jopa koulun opettaja vaati koululleen monia uusia välineitä, ja saikin niitä. Kirjan lopussa hänpyysi anteeksi ahneuttaan, mutta puolustautui sillä, ettei Venäjän valtiolata kuitenkaan saa koskaan yhtään mitään. 

Lopulta työmaa valmistui aikataulussa. Kirjassa olet mukana rakentamisen eri vaiheissa projektipäällikkönä kokemassa rakennusprojektin johtamista vieraissa olosuhteissa ulkomailla.

Tule verkkokauppaan netbook.fi ja hanki nyt kirja lahjaksi tai omaksi. Se on hyvää lukemista!

Comments